Σωστή πίεση ελαστικών
Στο owner’s manual του δικύκλου σας θα βρείτε τις πιέσεις που προτείνει ο κατασκευαστής για τα ελαστικά σας.
Στο πλαϊνό τμήμα των ελαστικών αναγράφεται από τον κατασκευαστή το μέγιστο φορτίο που μπορούν να δεχτούν και σε ποια πίεση, όταν είναι κρύα. Αυτή ΔΕΝ είναι η πίεση που πρέπει να έχουν!
Ελέγχετε την πίεση, μόνο όταν τα λάστιχα είναι ακόμα κρύα. Η απόσταση που μπορείτε να διανύσετε για να κάνετε μετρήσεις δεν πρέπει να ξεπερνά τα 1,5 χλμ και η οδήγησή σας θα πρέπει να είναι πολύ ήπια.
Το καλύτερο θα ήταν να αγοράσετε το δικό σας πιεσόμετρο για μεγαλύτερη ακρίβεια και να βάζετε αέρα από το ίδιο βενζινάδικο για να έχετε σταθερό μέτρο σύγκρισης.
Ένα ελαστικό με υψηλότερη πίεση από την προτεινόμενη φθείρεται περισσότερο στο κέντρο του και δεν απορροφά σωστά τις ανωμαλίες.
Ένα ελαστικό με χαμηλή πίεση φθείρεται ταχύτερα (λειτουργεί σε υψηλότερες θερμοκρασίες), αυξάνει την κατανάλωση και μειώνει την κατευθυντικότητα.
Η θερμοκρασία περιβάλλοντος επηρεάζει την πίεση των ελαστικών.
Θεωρείται λογικό για ένα ελαστικό να χάνει περίπου 1 psi το μήνα κάτω από λογικές συνθήκες χρήσης. Όσο πέφτει η θερμοκρασία τόσο πέφτει και η πίεση. Υπολογίζεται ότι για κάθε περίπου 5,5 βαθμούς Κελσίου, χάνουμε άλλο 1 psi. Φυσικά μία τέτοια συμπεριφορά από ένα ελαστικό είναι νορμάλ! Για αυτό να ελέγχετε την πίεση των ελαστικών κάθε εβδομάδα, κυρίως το χειμώνα.
Εξαιρέσεις
Σε περίπτωση που ταξιδεύετε με συνεπιβάτη και φορτίο, αυξήστε λίγο (εντός των προδιαγραφών του κατασκευαστή) την πίεση στα ελαστικά, ώστε να αντεπεξέλθουν στο αυξημένο βάρος.
Σε περίπτωση που θα κινηθείτε σε χώμα, και πάλι μέσα στις προδιαγραφές που ορίζει ο κατασκευαστής, αφαιρέστε λίγο αέρα από τα ελαστικά σας.